Uveřejněné zprávy z praxí neprošly ani jazykovou ani textovou úpravou. Proto, prosím, omluvte chybějící „hacky a carky“, stylistické a gramatické nedokonalosti textů.
Ing. Lenka Keplová, VŠCHT Praha,
ročník 1.Informace o zemi
Lokalizace místa
Edmonton, Alberta, Kanada
Město
Edmonton je hlavním městem provincie Alberta a ohniskem prosperujícího ropného
průmyslu. Centrum města je situováno na náměstí Sir Winston Churchill a Jasper Avenue. Nachází se zde známé nákupní středisko West Edmonton Mall s téměř 800 obchody.
průmyslu. Centrum města je situováno na náměstí Sir Winston Churchill a Jasper Avenue. Nachází se zde známé nákupní středisko West Edmonton Mall s téměř 800 obchody.
Okolí (možnosti výletů ...)
Edmonton leží v oblosti prérií. Jelikož vzdálenost není pro Kanaďany překážkou, je zde možné podniknout celou řadu výletů jako např. výlet do Ukrajinské vesnice, do Elk Island National Park, Banff National Park, Jasper National Park aj.
Firma
Firma
AFNS, University of Alberta, Edmonoton, Kanada, supervisor Mirco Betti, PhD
Náplň práce
Výzkumný projekt - využití vedlejších produktů drůbežího masa pro produkci kolagenu a želatiny
Finanční ohodnocení (příjem, byl dostačující na místní poměry?)
cca 1200 kanadských dolarů, dostačující na ubytování a stravování, nepokrývá náklady na letenku, víza, cestování
Požadované jazykové znalosti
Komunikativní znalost angličtiny
Ubytování (cena, kým bylo zajištěno)
Kontakt na ubytování jsem obdržela od pana profesora Jelena, cena - 700 CAD. Ubytování bylo velmi příjemné.
Společenský život
Setkání se členy IAESTE (vyzvednutí na letišti, připravený program ...)
Odvoz z letiště jsem si zajistila sama. Nesetkala jsem se s členy IAESTE, žádný program pro
praktikanty připraven nebyl.
praktikanty připraven nebyl.
Setkání s jinými zahraničními studenty
Ano. Prakticky všichni studenti, s nimiž jsem se na univerzitě setkala a to včetně laboratoře,
kde jsem pracovala, byli jiné národnosti než kanadské.
kde jsem pracovala, byli jiné národnosti než kanadské.
Sport a kultura
Na UoA jsem byla vedena jako zaměstnanec, z tohoto důvodu nebylo možné využívat slevu
pro studenty na vstup do sportovních zařízení školy. Plná výše vstupného je pro studenta z České repubiliky příliš vysoká. Přestože škola nabízí nepřeberné množství sportovních kurzů, možnosti jsem z finančních důvodů nevyužila.
pro studenty na vstup do sportovních zařízení školy. Plná výše vstupného je pro studenta z České repubiliky příliš vysoká. Přestože škola nabízí nepřeberné množství sportovních kurzů, možnosti jsem z finančních důvodů nevyužila.
Možnosti stravování, speciality místní kuchyně
Na UoA není menza ani jiné podobné zařízení, na které jsme zvyklí z Evropy. Stravovat se lze v SUB nebo HUB Mallu, kde je celá řada fastfoodů. Na každodenní stravování je jídlo příliš drahé (cca 10-15 kanadských dolarů za oběd) a nezdravé. Proto si většina studentů vaří doma. Prakticky na každém rohu je k dispozici kuchyňka nebo alespoň mikrovlnka, kde je možné si jídlo ohřát.
Další informace
Možnost komunikace s ČR
Ano - internet, e-mail. České mobilní telefony nefungují v Kanadě příliš spolehlivě a to jakpři volání do ČR, tak i při volání na kanadská čísla. Proto doporučuji využívat pro hovory d ČR Skype a na hovory v zahraničí si pořídit místní předplacenou SIM kartu od některého z operátorů. Jako příklad lze uvést Wind mobile nebo Rogers.
Doporučení pro další studenty, kteří pojedou na toto místo
Stáž v Kanadě u doktora Bettiho mohu jen doporučit. Jeho přístup ke studentům a snaha o rozvoj jejich schopností v maximální míře je obdivuhodná.
Co nezapomenout s sebou
Teplé oblečení
Přínos praxe
V prvé řadě jsem měla možnost zúčastnit se velmi zajímavého projektu, který je možné v
konečné fázi využít v celé řadě kosmetických produktů. Získala jsem celou řadu podnětů pro
doktorské studium. Prohloubila jsem znalost angličtiny a v neposlední řadě získala celou řadu
kontaktů, které pro mne do budoucna budou hodnotným ziskem
konečné fázi využít v celé řadě kosmetických produktů. Získala jsem celou řadu podnětů pro
doktorské studium. Prohloubila jsem znalost angličtiny a v neposlední řadě získala celou řadu
kontaktů, které pro mne do budoucna budou hodnotným ziskem
Spolupráce s IAESTE v dané zemi
Žádná spolupráce po příjezdu do Edmontonu, kontaktovala jsem stranu IAESTE pouze z důvodu odeslání SIN No.
Zhodnocení zkušenosti s IAESTE
IAESTE zajistilo zvací dopis na stáž, vyřídilo vše potřebné na univerzitě, dále poskytlo dokumenty, které je možné stáhnout na stránkách kanadské ambasády. Kanadská strana IAESTE žádala uhrazení poplatku cca 5000 Kč. Z důvodu, že daný poplatek nebyl zanesen v původní smlouvě, nebyl po dohodě s českou stranou IAESTE zaplacen. Další spolupráce již
neprobíhala.
neprobíhala.
Web studenta
Nemám
Web firmy
http://www.ualberta.ca/
Další užitečné odkazy
http://www.canadainternational.gc.ca
Další autorův komentář
Během své tříměsíční stáže v Kanadě, kterou jsem absolvovala na University of Alberta
na ústavu Agricultural, Food and Nutritional Science pod vedením Mirca Bettiho, PhD, jsem
se zapojila do výzkumného projektu využití vedlejších produktů drůbežího masa pro produkci
kolagenu a želatiny. V prvních dvou týdnech jsem se věnovala především studiu literatury týkající se získávání kolagenu a želatiny z vedlejších produktů masa jatečných zvířat (prase, drůbež) a ryb a osvojení si všech potřebných laboratorních dovedností na komerčně dodávaných materiálech.
Následně mi byl přidělen výzkumný projekt produkce kolagenu a želatiny z MSTM. V
průběhu zpracování jsem se zabývala charakterizací MSTM a optimalizací metody pro zisk
čistého kolagenu (tzn. s minimálním obsahem tuku). Vyzkoušela jsem 8 kombinací různých
metod s ohledem na výsledný obsah tuku v kolagenu, cenu použitých chemických sloučenin a
zdravotní nezávadnost pro případ následné aplikace do kosmetických prostředků, využití ve
farmacii či potravinářství. Dále jsem se věnovala extrakci a charakterizaci želatiny z
připraveného kolagenu (množství tuku, vody, proteinů, obsahu aminokyselin, hydroxyprolinu,
popela, reologické a emulgační vlastnosti, distribuce velikosti částic, pěnivost, stabilita atd.).
Vedle laboratorní činnosti jsem zpracovávala dvoutýdenní zprávy popisující stav a vývoj
projektu a aktivně se účastnila meetingů skupiny (prezentace výsledků, zodpovídaní otázek,
návrh dalšího postupu).
Velkým přínosem pro mne byla příležitost podílet se na prezentaci projektu pro prezidenta společnosti NeoCell.
na ústavu Agricultural, Food and Nutritional Science pod vedením Mirca Bettiho, PhD, jsem
se zapojila do výzkumného projektu využití vedlejších produktů drůbežího masa pro produkci
kolagenu a želatiny. V prvních dvou týdnech jsem se věnovala především studiu literatury týkající se získávání kolagenu a želatiny z vedlejších produktů masa jatečných zvířat (prase, drůbež) a ryb a osvojení si všech potřebných laboratorních dovedností na komerčně dodávaných materiálech.
Následně mi byl přidělen výzkumný projekt produkce kolagenu a želatiny z MSTM. V
průběhu zpracování jsem se zabývala charakterizací MSTM a optimalizací metody pro zisk
čistého kolagenu (tzn. s minimálním obsahem tuku). Vyzkoušela jsem 8 kombinací různých
metod s ohledem na výsledný obsah tuku v kolagenu, cenu použitých chemických sloučenin a
zdravotní nezávadnost pro případ následné aplikace do kosmetických prostředků, využití ve
farmacii či potravinářství. Dále jsem se věnovala extrakci a charakterizaci želatiny z
připraveného kolagenu (množství tuku, vody, proteinů, obsahu aminokyselin, hydroxyprolinu,
popela, reologické a emulgační vlastnosti, distribuce velikosti částic, pěnivost, stabilita atd.).
Vedle laboratorní činnosti jsem zpracovávala dvoutýdenní zprávy popisující stav a vývoj
projektu a aktivně se účastnila meetingů skupiny (prezentace výsledků, zodpovídaní otázek,
návrh dalšího postupu).
Velkým přínosem pro mne byla příležitost podílet se na prezentaci projektu pro prezidenta společnosti NeoCell.